Vybírám telefon do 8000 Kč (léto 2019)

Před pár dny jsem vybíral telefon, který bude sloužit jako můj druhý pracovní telefon. Hlavní nároky jsem kladl na to, aby telefon měl pořádný výkon a prostředí bylo stabilní a nesekalo se. Kvůli tomu že provozuji eshop, jsem chtěl zařízení s Androidem, protože už Iphone mám a chci abych mohl testovat prostředí eshopu právě i na nějakém Android telefonu. Limit jsem si dal 8000 Kč.

Huawei, Xioami nebo Samsung

Nejdřív jsem projel eshopy a našel jsem si první možnosti. Věděl jsem že moji favorité jsou značky Huawei, Xioami a Samsung. Tudíž jsem vybíral mezi Huawei P30 Lite, Xioami Mi 8 a Samsung A40.

Pro zajímavost jsem si zvedl limit o 1000 Kč abych nepřišel o další možnosti. A udělal jsem dobře! Za bezmála 8500 Kč se dá koupit Samsung A50. Na první pohled měl vše co jsem potřeboval. Pořádný výkon, velký a kvalitní display, slot na 2 sim + sd paměťovou kartu a navíc vypadal perfektně.

Samsung Galaxy A50

Sice o kousek přes limit, ale o pořádný kus dopředu. Ještě předtím, než jsem onemocněl Apple iOvčingem jsem vlastnil několik telefonů od Samsungu. Byl to mimojiné i Samsung Galaxy S6 a vím, že jsem z něj na Iphone přecházel velmi rád, protože Samsung v tu dobu zkrátka neuměl pořádně vyladit prostředí tak, aby bylo srovnatelně stabilní s Iphonem.

Prostředí a rychlost ONE UI

A proto jsem si A50 chtěl nejdřív pořádně otestovat, než si telefon objednám. Zajímalo mě hlavně nové prostředí ONE UI o které jsem slyšel jen samé pozitiva. Takže jsem se zaměřil hlavně na něj. A byl jsem příjemně překvapen. Už to není jako u starších Samsungů. Vše plynulé, rychlé a velmi přehledné.

Výkonu dostatek

Čas od času si zahraju nějakou tu hru, sice to není nic častého a když už, tak asi sáhnu spíš po svém Iphonu. Přesto byl bych rád kdybych si ji mohl zahrát i na tomto telefonu a nebyl nijak zvlášť omezovanej. Poslední dobou hraju Asphalt 9, takže jsem si otestoval hlavně tuto hru. Šla bez problémů, takže jsem spokojen.

Samsung Galaxy A50 pohání osmijádrový procesor Exynos 9610 v kombinaci se 4 GB RAM. Výsledek bezmála 150 000 bodů v AnTutu je u Samsungu v této cenové relaci poměrně dost. Většinou Samsung v porovnání se stejně drahými Huawei nebo Xioami telefony co se týče výkonu spíše ztrácel. Zde je to spíše naopak. Takže jsem byl s výsledkem testu příjemně překvapený.

Slušný Display FHD+

Display o velikosti 6,4” a rozlišením 2340 x 1080 (FHD+) mě ani nepřekvalip, ani nezklamal. Byl přesně takový jako jsem čekal. Prostě Super AMOLED s vysokým rozlišením. A s klidem mohu říct, že bych ho klidně srovnal se svým Iphonem XS. Nezkoušel jsem jak vypadá na sluníčku, ale co jsem tak slyšel, tak se není čeho bát. Samsung i do svých nižších modelů dává opravdu pěkné displaye.

Průměrný fotoaparát

Já telefonem fotím fotky typu nová akce v eshopu na sociální sítě atd. Takže žádné extra nároky nemám, ale určitě bych se nesmířil s podprůměrem. Kór když jde o firemní prezentaci. Vyfotil jsem si pár fotek v místnosti na zkoušku a fotky na display telefonu vypadali v pořádku. Samozřejmě srovnávat to se svým Iphone XS nejde, ale ten stojí taky 3x víc, takže za cenu 8500 Kč vcelku dobrý.

Co jsem tak zjišťoval u ostatních co A50 vlastní déle, jsou s fotkama spokojení. Horší to je ve večerních hodinách za horšího světla, ale to se asi dá čekat. Přece jen to není žádnej fotomobil za 20 nebo 30 tisíc.

Video jsem já osobně nezkoušel. Ptal jsem se a koukal na videa co natočili ostatní a je to víceméně jako s těmi fotkami. Nic extra, ale neurazí. Zase, chce to brát v kontextu ceny telefonu. Ale popravdě já nenatáčím videa ani se svým hlavním telefonem, takže i kdyby Samsung A50 natáčel v SD kvalitě, tak mi je to asi jedno.

Výdrž baterie

Samsung Galaxy A50 má solidní 4 000 mAh baterii, která podporuje 15W rychlonabijení. To je hodnota, která méně náročným uživatelům jako já vystačí až na 3 dny provozu. Pokud občas kouknete na videjko a mrknete na Facebook nebo Instagram tak dva dny pohoda. Pokud jste ale sociálně síťovej fanatik a nebo vášnivý hráč, baterii vycucnete mnohem dřív.

USB-C a audio Jack a další konektivita

Samsung Galaxy A50 má USB-C konektor, takže pokud jste příznivcem tohoto novějšího konektoru, máte štěstí. Na dolní straně telefonu najdete i 3,5 mm audio jack, takže můžete použít jakékoliv sluchátka s tímto klasickým konektorem.

Telefon je opatřen i integrovanou čtečku otisků prstu pod displayem. Zní to jako něco kvůli čemu byste si telefon chtěli koupit, prostě tahák jak blázen. Ale právě čtečku otisků prstů bych označil jako nejslabší článek A50ky. Už na mé staré Galaxy S6 jsem nebyl zrovna spokojenej se čtečkou kterou měla v tlačítku. S Iphone 6s, který jsem měl před ní to prostě nešlo srovnat. A ani tady to není žádná sláva :/ Co bych dal za čtečku jako je u A40, která ji má na zádech a funguje lépe. Ale abych to ujasnil, jsem opravdu náročný uživatel. Je pravděpodobné, že pro někoho to zas tak strašné nebude. Navíc můžete zvolit odemknutí pomocí fotoaparátu nebo klasickým znakem nebo pinem na display, takže kdo horší čtečku nezvládne, má alternativu.

Samsung Galaxy A50 bezdrátově připojíte pomocí Bluetooth ve verzi 5.0 a podporou NFC. S WI-FI routrem se spojíte jak na frekvenci 2,4 GHz tak i 5,0 GHz.

Závěrem

+Vysoký výkon

+Cena

+Display

+ONE UI prostředí

– Průměrný fotoaparát

-Čtečka otisků prstů