Nové iOS 13 – Nejzajímavější novinky (video)

Úvod

Tak jak tomu je každým rokem, tak i letos v září Apple představí nové generace Iphonů. A s nimi uvolní i novou verzi operačního systému iOS. Nyní se podíváme na některé zajímavé novinky, které právě v nové iOS 13 najdete.

Vítejte na webu TOJEBEST, já jsem Martin Čada a hned jdeme na první novinku.

Dark mode

Dark mode je asi největší designovou změnou operačních systémů u jablíčkovejch telefonů za několik posledních let. Jak název napovídá, Dark mode je temný motiv celého systému. Tento motiv byl poprvé představen již minulý rok pro počítače firmy Apple a záhy se stal velmi oblíbeným. Popravdě já jsem na svém Macbooku dlouho odolával a až pár dnů před natáčením této recenze jsem si na Macbooku Dark mode také přepnul. Několik dní trvalo než jsem si na bílé písmo na černém pozadí zvykl, ale nyní s klidem můžu říct, že jsem si tento temný režim oblíbil a zpátky se vracet rozhodně nebudu.

U Iphonu to bylo jiné, zde jsem se na něj vysloveně těšil a hned po nainstalování beta verze iOS 13 jsem si ho bez přemýšlení aktivoval a bez jakékoliv nadsázky můžu říct, že je to opravdu pecka.

Sami se podívejte na záběry ve videu ať víte na co se můžete těšit. Ale nebojte, komu dark mode nesedne, má samozřejmě možnost zůstat u klasického světlého zobrazení.

Upravené animace

Několika menších změn v grafice ste si ze záberu na videu mohli všimnout například u animací při změně hlasitosti, vypnutí a zapnutí zvuku nebo u přechodu ze zamčené obrazovky na home page. 

Další věcí na kterou si budete muset zvyknout je nepatrně jiná reakce na 3d touch. 

Po stisku se menu aplikace vyvolané 3d touchem zobrazí o něco málo déle než u iOS 12. Konkrétně je to hned po sundání prstu z displaye. Osobně nechápu, proč se v tutom Apple pořád vrtá.

Upomínky

Značných vylepšení se dočkala i aplikace upomínky. Nevím tedy jestli se dá ještě vůbec mluvit o vylepšení, ono totiž jde spíš o naprosté přepracování celé aplikace. Řekněme taková verze 2.0.

Abych to osvětlil pro ty kdo upomínky nepoužívají.

Upomínky na iOs 12 jsou velice jednoduché a často jsem je musel kombinovat s jinými aplikacemi jako například poznámky. Šlo prostě jen o upomínku, ke které šla přiřadit nějaká poznámka, priorita a informace kdy nebo za jakých okolností se poznámka připomene. A hlavně. Celý proces úpravy podrobností o upomínce, probíhal ne úplně hladce, v nabídce kontextového menu samotné upomínky. 

To se ale u iOS 13 změnilo.

Nové upomínky pro mě byla snad nejzajímavější novinka, kterou jsem na minulé konferenci ohledně iOS zaznamenal. Chápu, že pro lidi, kteří upomínky ve svém Iphonu nepoužívají, to žádné velké terno nebude a asi více ocení zmiňovaný dark mode, ale ti z vás, kteří je využívají, se mají opravdu na co těšit.

Vlastní seznamy upomínek se dají jednoduše a rychle rozdělit do přehledných skupin. A navíc v jednotlivých úkolech vytvářet podúkoly. Já si tak například budu moct vytvořit skupinu pro jednotlivé moje projekty a v nich si udělat seznamy, tak jak jsem již zvyklý. Ale přehledně a odděleně. 

Práci s poznámkama na iOS 13 značně zjednoduší to, že už při vytváření poznámky si jednoduše můžete kliknout na přidání vlaječky, která podle mě nejspíš supluje priority poznámek. Dále můžete přidat fotku, termín s předvolbama jako je dnes, zítra, o víkendu nebo vlastní, můžete si ji také nechat připomenout s vazbou na lokalitu, například když přijdete domu, nastoupíte do auta a mnoho dalších. 

Co mi ale na nových upomínkách v iOS 13 vadí je, že nejde čas a místo upomínky nějak logicky kombinovat. Například až přijedu o víkendu domu, tak mi připomeň ať opíšu stav elektroměru. V beta verzi když čas a místo zkombinuju, tak se upomínka připomene pokaždé, když přijedu domu a ještě navíc i o víkendu. Trošku doufám, že je to spíš nějakej neduh betaverze a ve finálce se to bude chovat lépe. 

Jinak ale upomínky musím jen vychválit. Jsou přehlednější a lépe se s nima pracuje, co víc si přát 🙂

Aplikace najít – sdílení polohy

Aplikace najít Iphone v iOS 12 a starších umožňovala najít všechna zařízení připojené ke svému iCloud účtu.

Nová aplikace “Najít” navíc umožňuje časově nebo neomezeně sdílet svoji polohu s někým ze svých přátel nebo z rodiny. Já osobně tutu funkci asi spíš nevyužiju, ale může se hodit například na dovče, kdy vám děti mohou sdílet polohu a vy tak můžete být o něco málo víc klidu 🙂 

Ovládací centrum

Novinka se odehrává i v ovládacím centru. 

Nyní se přidržením ikonky bluetooth nebo wifi zobrazí příslušná nabídka pro připojení k zařízení nebo wifi síti. Funguje to podobně jako u androidích zařízeních a usnadňuje to připojení ke svým bezdrátovým zařízením.

Pokud ale služby podobné například Uloztu využíváte, Apple vám to konečně umožní. Máte možnost si tak stáhnout třeba nějaké video a následně si ho pomocí například VLC plaeru přehrát.

Co je ale nepraktické, je že vše co se stahuje, se ukládá do složky která se synchronizuje s iCloudem. Nenašel jsem způsob jak složku stahované přemístit jinam. Pokud jste to ale někdo našel, napište to prosím do komentářů pod video.

Aplikace Apple TV 

Když už jsem tolikrát zmínil iTunes, tak je zapotřebí zmínit i novou aplikaci na kupování a přehrávání video obsahu. Ta se jmenuje Apple TV a jsem z ní nešťastnej. 

Zcela určitě je to od doby kdy tato aplikace přišla na Apple TV a změnila funkci pravého tlačítka na ovladači. Ale o tom třeba až ve videu o Apple TV.

Ona není špatná, je to spíš o zvyku, ale já jsem byl spokojenej s klasickym iTunes. No ale asi mi nezbyde nic jiného, než si prostě zvyknout, protože to tak vypadá, že tato aplikace do budoucnu iTunes nahradí.

Vylepšené zkratky Automatizace

Solidní proměnou prošli i zkratky. Ty dostali podobu klasické aplikace, mají hezčí vzhled a více funkcí.

V této aplikaci je i položka automatizace. Z ní jsem byl z počátku také vysloveně nadšenej. Dá se toho tam nastavovat opravdu hodně a je tam dokonce i galerie s přednastavenými událostmi, které si můžete stáhnout a hned využívat. Já jsem si například nastavil pravidlo, že když mi zazvoní budík a kliknu na posunout, tak se spustí hudba, aby se mi lépe vstávalo. Pak jsem si nastavil, že když zapnu nějakou hru, tak se telefon přepne do režimu nerušit.

A jak jsem si tak projížděl galerii automatických pravidel a liboval jsem si že Apple přišel konečně s nějakou superchytrou vychytávkou, tak jsem si uvědomil, že už jsem jednou z podobné vychytávky nadšenej byl.

Bylo to když jsem si pořídil Samsung galaxy s2. Všude po pokoji jsem měl vylepené NFC nálepky, které prováděly různé úkony. 

  • Jedna, mi nastavila budík na ráno. 
  • Jedna spojila telefon s bluetooth vysílačem a zapla hudbu.
  • Další mi vypnula vyzvánění a tak dál. 

A taky jsem si uvědomil, že to byl právě ten důvod, proč jsem přecházel na Iphone, sice neumí vše, ale to co umí, umí perfektně. A trošku sem se zalekl, jestli Iphone jde tím nejlepším směrem.

Každopádně jde jen o betu a mají na vyladění chyb ještě přes dva měsíce a i přesto že jich tam kluci mají ještě víc než dost, budu věřit že iOS 13 nedopadne jako jedenáctka.