Apple novinky Iphone 11, Apple Watch 5 a další novinky – PROČ JSEM ZKLAMANÝ

Před pár dny Apple představil svoje hlavní novinky pro zbytek roku 2019 a rok 2020. Na tento den jsem se samozřejmě jako každej velkej fanda Applu tešil jak malej kluk. Nebudu vás ale zbytečně napínat, byl to snad nejnudnějši a nejmíň zajímavej keynote co pamatuju. 

Vítejte na kanálu tojebest já jsem Martin Čada a deme se kouknout co nám holky, kluci a všechny ostatní pohlaví a nepohlaví z Applu tuten rok nadělili. Nebo spíš nenadělili?..

PŘIPOMENUTÍ SLUŽEB APPLE ARCADE

Hned na úvod a vlastně celou první půlhodinu představovali dvě v uvozovkách nové Aplý služby. Apple Arcade a Apple TV+. Proč v uvozovkách. No protože už je jednou prakticky stejně představovali na minulé konferenci Applu. Takže kromě ceny jsme se nic novýho nedozvěděli.

Jen pro pořádek, Apple Arcade je herní služba, ve které budete mít za 139 Kč mesíčně přístup k vybraným herním titulům. Pro herní nadšence dobrý, kdo si zahraje 2 hry za rok celkem nuda. Ale i kdyz se řadím do té druhé skupiny stejně bych Arcade chtěl otestovat takže pokud vás to zajímá dejte dole pod videem odběr a ono si vás to snad najde. 

PŘIPOMENUTÍ SLUŽEB APPLE TV+

No a Apple TV+, je jakože taková konkurence Netflixu. Opět za stejný měsíční poplatek budete mít přístup k pořadům z produkce Apple.

Nemoh jsem si nevšimnout že Apple fanatici ze všech koutů světa byli přímo nadšeni úžasnou zaváděcí cenou 5 dolarů za měsíc. U nas 139 Kč. 

Jako vážně? 139 Kč za zhruba desítku pořadů, z kterejch budu koukat tak maximálně na dva a 3 jsou pohádky pro děti? To se mi nezdá jako zas taková pecka. Zlatý HBO GO za 129. 

A šulini v celym sálé jásají, skandují a volají huráááá Apple huráaaa. To mě na všech Keynout a obzvlášť na ta tutý drtí ze všeho nejvíc. Věřim tomu, že kdyby Apple představil iHovno, tak budou všichni stát v pozoru, tleskat a děkovat Apple za tu spásu světa!

Apple Ipad 7. generace

No nic tak se zase na chvilku uklidnim. Další skvělá novinka se odehrála na trhu z Ipady. Apple představil 7. generaci levných Ipadů. Za to že Apple vyrábí levné Ipady u mě má velké plus ostatně i já jeden mám doma tak co bych si stěžoval.

Ale doprdele proč má 7. generace Ipadů stejný čip jako ten minulej, kterej byl představenej před rokem a půl a navíc je k tomu ještě dražší. Proč? O půl palce větší display? Nebo možnost připojit originální kryt s klávesnicí za dalších skoro 5 tisíc? No hlavně si nezapoměňte zatleskat.

Ultradojemné příběhy Apple Watch zachraňují životy

Další věcí, která mě na Applu poslední dobou vytáčí víc a víc je jeho zaměření na zdraví. Nemyslím to tak, že by mi vadilo, že do hodinek dává funkce jako EKG, měření sportovních aktivit nebo třeba že podniká spoustu studií ohledně zdraví. V tom ať samozřejmě pokračuje. V tom mu fandim.

Co mi ale na nervy leze je to, že se snaží v lidech vzbudit pocit, že když si koupí nějakej produkt Applu budou zdravější, budou mít lepší fyzičku udělají něco dobrého pro planetu a možná tím i někomu dokonce zachrání život, kdo ví. Například ty jejich ultradojemný příběhy, kde Apple Watch zachraňují životy. A lidi jim to žerou. Blejt se mi z toho chce.

Chcete bejt zdraví? Choďte na preventivní prohlídky, nechte si do zadku narvat metrovej lauf s kamerou, kupte si permici do fitka, žerte zdravě, nežerte bůček. Hodinky vás nezachrání, ty si kupujte protože je chcete, protože se vám líbí, protože máte rádi technologie a ne protože vám zachrání život. No nic du dál.

Apple Watch 5

První zajímavou část Keynote odstartovali právě nové hodinky Apple Watch 5. Ty dostali celkem zásadní vylepšení a to možnost mít neustále zapnutý display a to dokonce s udržením jednodenní výdrže baterie. Celkem fajn funkce.

Jinak ale prakticky nic noveho nepřináší. Samozřejmě jak jinak, mají rychlejší čip to je u hodinek hodně podstatný, dále je k dostání keramická nebo trěba titanová verze hodinek, nové náramky a společně s novými hodinkami přijdou i některé nové softwarové vylepšení, které ale nejspíš dostane i předchozí verze hodinek. Nebo si to alespoň myslim. 

Hodinky mají stejně jako minulá generace EKG, které je samozřejmě pořád jen taková lepší hračka, takže nečekejte, že s výsledky pochodíte u svého lékaře. Ale o tom vám něco řeknu v dalším videjku, tak pokud vás to zajímá dejte dole pod videem odběr se zvonečkem a vono si vás to snad najde.

Nový Iphone 11

No a po hodinkách nepřišel na řadu nikdo jiný než nový Iphone 11, který je nástupcem loňského Iphonu XR. Když bych měl najít 3 základní novinky Iphonu 11 tak to jako tradičně bude nový výkonnější a úspornější čip s kterým telefon dostane více výkonu a zárověň i déle vydrží nabitý.

Dále Nějaké nové barevné varianty a druhý širokoúhlí snímač navíc. Jak jinak fotky by měli bejt hezčí a nově budete moct fotit s nočnim režimem. Cenovka tohodle modelu začíná na 21 000 Kč. 

Jinak je Iphone 11 prakticky to samé jako Iphone XR. Jediným nedostatkem by pro mě byl asi jen display. Ne že by vypadal nějak tragicky to ne. Naopak, vypadá dobře a na první pohled dokonce i v porovnání s Iphonem XS neni o moc horší. Jen ty velké rámečky nejsou ono. Přece jen bych si u telefonu za 21 000 představoval něco modernějšího. Ale asi bych si zvykl. 

Iphone 11 Pro

No a po 11 přišel na řadu Iphone 11 Pro a Iphone 11 Pro Max, které jsou nástupci loňských top modelů XS. Designově samozřejmě pořád vychází z Xka, ale hned na první pohled je znát výrazný rozdíl na zadní straně Iphonu.

Iphone 11 Pro má zajímavý matný povrch zad a jednu čočku fotoaparátu navíc. Ta by měla zajišťovat ultraširokoúhlé fotografie. Jinak zase, fotky budou lepší, kvalitnější a stejně jako u 11 můžete použít noční režim. 

Nově budeme moct natáčet 4K video v 60 snímcích za sekundu. 

Navíc si nešlo nevšimnout že během konference moderátoři několikrát fotoaparát spojili se slovem Pro. Jakože foťák na Iphone 11 Pro je prostě pro profíky.

Takže všichni Pro fotografové a kameramani, vemte svoje Pro aparáty za desítky nebo stovky tisíc a hoďte je z okna, podle Applu už je nebudete potřebovat. 

Jen by mě zajímalo proč svoje Pro video spoty na produkty netočí na svoje Pro Iphony. Že by výsledky nebyli zas tak úplně Pro? Každopadně se bude jednat o jeden z nejlepších fotomobilů o tom žádná. 

Iphone 11 Pro by měl díky větší baterii a úspornějšímu čipu vydržet až o 4 hodinky déle nabitý. Má o něco lepší display a i když to na konferenci nezaznělo ztratil pro mě dost podstatnou funkci 3d touch. 

Takže už nereaguje na tlak prstu a budeme se muset spokojit s tím, že kontextovou nabídku aplikací vyvoláme stejně jako u Xrka a 11 delším stiskem a ne silnějším stiskem. Apple to nazývá Haptic Touch.

Ostatně ve finální verzi iOS 13 i u modelů s 3dTouch je Haptic touch také obsaženej. A hned na první dobrou je jasný, že je Haptic podstatně pomalejší než 3d touch. 

Takže za mě celkem zklamání. Nadruhou stranu jak jsem u recenze na Iphone XS říkal, jen málo kdo ví že 3d touch vůbec existuje, takže si Apple asi řek, že rači ušetří.

Jinak je Iphone 11 Pro krom konstrukce stejný jako 11ka. Takže pokud oželíte ultraširokoúhlí objektiv a spokojíte se s o něco horšim displejem, Iphone 11 by pro vás mohla být nejlepší volba. Popravdě i já bych si asi v tuto chvíli vybral spíš 11. Ale mám XS, takže upgrade neplánuji.

Každopádně přechod z Iphone XS a myslim si že ani s X se na Iphone 11 ani 11 Pro moc nevyplatí. Pokud máte Iphone 8 a starší nebo jste Apple fanatik, tak je to o něčom jinym, ale za mě je Iphone 11 Pro pořád jen lehká inovace, kvůli které se upgrade prostě nevyplatí.

nové iOS 13

Zmíňku a hlavně pochvalu si stoprocentně zaslouží nový iOS 13. Ten je opravdu povedenej a já osobně jsem z finální verze naprosto nadšenej a označil bych ho za pořádný skok dopředu. 

V tutom videu najdete všechny novinky v iOS 13. Tak se na něj pak mrkněte. Škoda jen že ve finální verzi není aplikace automatizace, na tu sem se celkem těšil, ale evidentně ji ještě nestihli doladit, protože v beta verzi kvalitativně stála za vyližzadek… 

Snad se ji dočkáme v nějaké z dalších verzí systému.

Závěr

No a to je ve stručnosti asi vše o letošních novinkách ze strany Applu. Podle mého jsme se kromě povedené iOS13 nedočkali ničeho zajímavého, doufám že nás příští rok Apple nasytí o něco víc. Každopádně je také pravděpodobné, že se v následujících měsících dočkáme ještě několika novinek, možná včetně nástupce levného Iphone SE, který by se mohl jmenovat třeba Iphone Air kdo ví. Pokud se vám tohle videjko líbilo dejte dole pod videem odběr a v příštím videu čau 🙂