Apple představil nový Mac Pro – Bez hypotéky nedosažitelné

Apple začátkem června 2019 představil svoje nové vrcholné modely Maců: Mac Pro. Stojí jako luxusní BMW nebo menší bydlení v České republice.

Mac Pro

Na první pohled velice nevšední designe Macu Pro minimálně zaujme. O tom jestli je to hezký nebo to vypadá jako zvětšenina struhadla si může každý udělat názor sám za sebe. Já osobně minulý válcovitý Mac Pro beru jako designový skvost, který bych si určitě přál ve své kanceláři vystavit. Jako Mac Pro 2019 taky ošklivý není a myslím si že vynikne hlavně na živo, protože je to celkem slušný kus kovu. Aleeee, na minulý válec to z mého pohledu rozhodně nemá, ale třeba až ho uvidím tak změním názor.

Výkonově… No…. Stručně a jednoduše, výkon má!

Procesor

V nejvyšší konfiguraci má procesor Intel XENON s 28 jádry o frekvenci 2,5 Ghz. Kde jsou ty časy kdy Intel představil novinku s neuvěřitelným výkonem jednoho jádra o výkonu 2 GHz, který se musel chladit snad vodíkem :-)… No což…

Na výběr jsou ale i slabší procesory s 24, 16, 12 a pro uplný chudáky s 8 jádry.

RAM DD4 až 1,5 TB

Operační paměť si můžete vytáhnout až na nepředstavitelných 1,5 TB DDR4 ECC. Upozorňuji operační paměti, ne pevné 🙂 uf…

Všechny kombinace operačních pamětí jsou:

  • 4x 8 GB = 32 GB
  • 6x 8 GB = 48 GB
  • 6x 16 GB = 96 GB
  • 6x 32 GB = 192 GB
  • 6x 64 GB = 384 GB
  • 6x 128 GB / 12x 64 GB = 128 GB
  • 12x 128 GB = 1,5 TB

Grafika

Nejsilnější možná grafika na výběr je AMD Radeon Pro Vega II Duo s pamětí 64 Gb. No už jen to jméno samo osobě naznačuje, že se jednat o integrovanou grafiku na procesoru asi nebude. Zvládne například osm 4K monitorů. Pokud čirou náhodou vlastníte čtyři 5K monitory, zvládne to také. A pokud jste na tom jako já, můžete být se svým FullHDčkem v klidu 🙂

Další grafické karty v nabídce jsou AMD Radeon Pro Vega II nebo AMD Radeon Pro V580X.

Úložiště

Na výběr máte SSD disky od kapacity 256 GB až do 4 TB. Si tak říkám, SSD mi tam ani nedávejte, stačí mi ty Ramky 😀 uuuuf….

Cena

Základní cena se v Čechách bude pohybovat mezi 150 000 až 200 000 Kč s DPH. Nejvyšší cena bude zatím není zveřejněna, ale počítejte s menší hypotékou mezi jednim a jeden a půl milionem Korun. 

Závěrem

Asi je každému jasné že tento Mac Pro nebude určený pro hraní Gétéáčka, ani pro ouředníky na stavebním úřadě, těm by totiž ani 10 těchto Maců ve vyřizování stavebních povolení nepomohlo. Je to pracovní stanice pro střihače, zvukaře a kdejaké další aře.

Zdroj obrázků: Apple