NOVÝ ipadOS – jen změna jména nebo naprostá novinka?

Od Letošního podzimu ve svých Ipadech už nenajdete klasický iOS. Nahradí ho totiž takzvaný IpadOS. V tomto videu se podíváme jestli se bude jednat jen o změnu jména, nebo v Ipadu bude kompletně překopaný operační systém.

Vítejte na kanálu ToJeBest, já jsem Martin Čada, pokud vás tohle téma zajímá, dejte dole pod videem odběr, zvoneček a jdeme na to 🙂

Menší ikony 

Hned na první pohled si na ploše můžete všimnout menších rozměrů ikon. Podle mého názoru jde o příjemnou designovou a i funkční změnu. Zkrátka se nyní na plochu vejde více aplikací.

Widgety

Další změna, která se odehrává přímo na ploše ipadOS je možnost přichytit wigety přímo na hlavní stránce plochy. Tuto vychytávku beru jako velké plus. Popravdě do teď jsem na iOS wigety prakticky nepoužíval, ale když takhle jsou pěkně po ruce, to je úplně jiná. Navíc díky tomu máte důležité informace včetně času a datumu hezky na očích.

Dark mode jako na iphonu

Co se týče designu, tak stejně jako na chystaném iOS 13, si můžete zvolit takzvaný dark mode. Ten jsem už popisoval i ve videu o nové beta verzi iOS. Ale i tak musím říct že je moc povedenej. Používám ho i na Macbooku a na moc se těším na podzim, až si ho budu moct přepnout na stabilní verzi iOS a ipadOS.

Safari jako na Macu

Výrazně jinak se chová webový prohlížeč Safari. Ten už totiž jako doposud, nevynucuje mobilní verze webových stránek. To při konzumaci běžného obsahu moc nepoznáte, takže se to může zdát jako prkotinka. Ale mě to v hromadě případů výrazně pomáhá přeměnit Ipad v pracovní nástroj. 

Například takový redakční systém jako je Prestashop, na kterém provozuji obchod VelkéSvaly.cz, se dá říct, že na ipadOS konečně můžu plnohodnotně ovládat.To se stryktním vynucováním mobilní verze tak úplně nešlo. Další novinkou v Safari, stejně jako u chystané iOS třináctky je manažer stahování. Narozdíl od Iphonu, kde download manažer prakticky nepotřebuju, tak pokud Apple chce, aby byl Ipad pracovním nástrojem a že se snaží, tak je manažer stahování dá se říct nutností.

Lepší práce s textem

ipadOS si lépe poradí s editací a formátováním textu. Nebo to Apple alespoň tvrdí. Já osobně jsem bohužel neměl dostatek času techniku gest pro práci s textem si osvojit. Ale bez debad je, že inovace v tomto ohledu rozhodně proběhla. 

Lepší multitasking

Vylepšeního se dočkal i multitasking. Novinky jsou jak ve slide over, tak split View.

Nyní můžete mít v režimu Split View na každé straně stejnou aplikaci. Apple to na konferenci demonstroval hlavně u Safari, kdy na levé straně můžete mít jednu webovou stránku a na pravé nějakou jinou. Tato funkce se určitě může hodit.

Druhá novinka v multitaskingu se odehrává ve Slide over. Ta se mi líbí o něco více. Nyní si totiž můžete ve Slide over přepínat aplikace, stejně jako u hlavních aplikací. Vypadá to jako kdybyste si přepínaly aplikace na Iphonu. Já používám slide over hlavně na zprávy a hudbu. Tato funkce mi přepínání aplikací celkem slušně usnadní.

Sidecar

Naprostou novinkou je funkce s celkem legračním jménem. Sidecar. Jak název tak trošku napovídá, Sidecar je rozšíření pracovní plochy macbooku právě o display Ipadu.

Tutu funkci jsem si ale nemohl vyzkoušet, protože na svém Macu nejsem ochotnej nainstalovat betaverzi MacOS, bez které to bohužel nejde.

Každopádně se na sidecar hodně těším a jsem si jist že pro ni budu mít velké využití.

Práce se soubory

IpadOS do Ipadu přináší zcela nový pohled na práci se soubory. 

Budete moct totiž připojit jakékoliv externí médium a pracovat s ním stejně tak jako na počítači. A to nejen s fotkama, videama, dokumentama ale i s jakýmkoliv jinými soubory. To je další skvělý krok, který z Ipadu dělá o něco lepší pracovní pomůcku. 

Třeba se jednou konečně dočkáme i čtečky SD karet.


závěrem

Takže když to vezmeme kolem a kolem. Apple se snaží z Ipadu udělat pracovní nástroj a né jen tablet pro konzumaci obsahu, tak jak tomu je podle mého nyní.

Každopádně jde určitě správným směrem. Ale i když se Apple snaží, asi to bude delší cesta. 

Pro mě Ipad ještě dlouho pracovním nástrojem asi nebude. Nejsem nejspíš dostatečně moderní, ale mě se prostě lépe pracuje s velkym monitorem. Nejlépe dvěma. 

A k úvodní otázce, zda je ipadOS nový operační systém nebo jen změna jména. Tak každopádně mezi iOS 12 a 13 velký rozdíl je. Ale mezi iOS 13 a ipadOS jsou spíše jen kosmetické změny. Zásadnější odklon než u minulé verze pro iphone a ipad zatím nevidím.  Každopádně změnu jména chápu a věřím že minimálně do budoucna by to byla potřeba. Už dlouho je v Apple storu vidět určitá bariéra mezi aplikacemi pro Iphone a Ipad. Klasickým příkladem je aplikace Instagramu.

Pokud k tomuto tématu máte co říct nebo máte jiný názor, podělte se se mnou v komentářích. Pokud se vám videjko líbilo, dejte like, odběr se zvonečkem a v příštím videu čau 🙂