Samsung Galaxy Watch LTE (video)

Zajímavé chytré hodinky od Samsungu Galaxy Watch s LTE. To jsou smartwatch o kterých si v dnešním videu budeme povídat. Vítejte na kanálu ToJeBest, já jsem Martin Čada, pokud vás tohle téma zajímá dejte dole pod videem odběr se zvonečkem a jdeme na to.

Samsung Galaxy Watch jsou špičkou mezi chytrými hodinkami pro androidí telefony a dokonce zajímavou alternativou k Apple Watch, protože si velice dobře rozumí i s Iphonem. 

Ostatně proto jsem je chtěl vyzkoušet. Tohle je konkrétně větší 46 mm varianta s eSIM a LTE modulem.

KONSTRUKCE

Největším tahákem těchto hodinek je pro mě jejich vzhled, konstrukce a dokonalé zpracování. Klasický kulatý vzhled hodinek mi je o malinko bližší. Ostatně i proto jsem asi před dvěma lety Apple Watch vyměnil za Huawei Watch.

PÁSKY

Další výhodou oproti Apple Wach mají Samsungy v tom, že mají klasický hodinkový pásek, takže máte při výběru naprosto neomezené možnosti ve výběru nového pásku a můžete si jednoduše sladit hodinky k jakékoliv příležitosti. 

Na Základní silikonový pásek jsem si ale za celou dobu používání nemohl zvyknout. Není mi příjemný a kdybych hodinky vlastnil hned si pořídím nějaký kožený nebo kovový, na které jsem zvyklí. Ale to samozřejmě může být jen čistě subjektivní názor.

DISPLAY

Hodinky mají opravdu krásný display. Super barvy, jas a čitelnost na sluníčku jsou jeho hlavní předností. Citlivost displeje na dotyk je také bez problémů.

Jediné co mě při prvním spuštění malinko zarazilo je velikost displeje, a trošku širší rámečky. Ale to je dané zvykem na moje Huawei Watch, které mají rámečky opravdu tenké a display na nich tak působí jako by byl o něco větší. Po hodince používání jsem si na to zvykl.

Každopádně display bude jeden z hlavních důvodů, proč se mi na své staré hodinky nebude chtít vracet.

OVLÁDÁNÍ

Zmíněné širší rámečky jsou dány i unikátním ovládáním Samsungů. Okolo hodinek je totiž otočná luneta, s kterou se hodinky ovládají. Chce to chvilku cviku, ale jak tomu přijdete na chuť, tak je tento způsob ovládání dost návykový. Otočením doleva se dostanete k upozorněním a do prava si můžete dle libosti poskládat rychlé volby. Luneta ale slouží k procházení prakticky celým systémem, který je pro tento typ ovládání uzpůsoben a díky tomu je celkové ovládání hodinek velmi jednoduché a pohodlné.

Otočné lunetě sekundují dvě tlačítka na boku hodinek. Horním se vracíte o krok zpět a dolním se dostanete na úvodní obrazovku. Navíc jako bonus si pro dvojstisk horního tlačítka můžete nastavit další rychlou volbu.

OPERAČNÍ SYSTÉM TIZEN

Hodinky ovládá operační systém Tizen, který si Samsung vyvíjí sám. Tizen je podobně jako watchOS od Applu určený jen pro malý okruh zařízení. To znamená, že je naprosto rychlý, spolehlivý a optimalizovaný pro dané zařízení.

APLIKACE A FUNKCE

V hodinkách je základní paleta aplikací a funkcí, která by vám k plnohodnotnému používání hodinek měla stačit. Najdete v nich zprávy, svoje kontakty, budík, kalendář, přehrávač hudby a mnoho dalšího. Hodinky se vás neustále snaží nutit k pohybu. To je samozřejmě zdraví prospěšná funkce, ale nesmí to dopadnout jako u všech hodinek a náramků které jsem používal. Odkliknout a pracovat dál. 

Takže jsem tuto funkci rovnou vypnul. Říkám tomu režim: JSEM TLUSTÝ PRASE A VŮBEC MI TO NEVADÍ.

Hodinky vynikají nad konkurencí co se fitness funkcí týče. Můžete si zvolit z opravdu obsáhlého seznamu sportovních aktivit a cviků. Jednou z aktivit, kterou bych já osobně měřit mohl, je plavání. Hodinky disponují voděodolností až do 50 metrů. Takže by to mělo být naprosto v pohodě. No a pokud vám nějaká aplikace chybí, můžete se poohlídnout v obchodu s aplikacemi, který se u Samsungů jmenuje Galaxy store. V Galaxy Storu je celkem velké množství aplikací. V porovnání s Applem a Googlem je to sice užší nabídka, ale popravdě já jsem na hodinky nikdy žádnou aplikaci stahovat nepotřeboval. Většinou mi stačily předinstalované aplikace.

Co mi ale v hodinkách a Galaxy storu rozhodně schází je aplikace Apple Music. Pokud používáte Apple Music také a chtěli byste si do hodinek stáhnout nějakou hudbu a jít si třeba zaběhat a při tom telefon nechat doma, máte smůlu. Jediné co můžete, je ovládat pomocí hodinek přehrávání hudby ze svého telefonu. Pokud jste ale spíše příznivci Spotify, ten k dispozici ke stažení je.

NOTIFIKACE

Hodinky zobrazují notifikace z mobilního telefonu. Vidíte tak přijatou zprávu nebo příchozí hovor, který můžete na hodinkách rovnou přijmout a vyřídit. Já jsem pomocí žádných hodinek ale nikdy netelefónoval, přijde mi to nekonfortní a hlavně člověk vypadá jak z ňákýho sci-fi filmu. Nebo spíš jako trubka. Na hodinkách si můžete dle libosti vyřadit jednotlivé notifikace aplikací, které vás otravují. Takže pokud například nechcete dostávat upozornění z kalendáře, jednoduše si ho na hodinkách vyblokujete.

LTE

Já mám verzi hodinek s eSIM a LTE, což znamená, že můžou fungovat samostatně jako běžný telefon. Aktivace eSIM v hodinkách je otázka několika minut. Po nahrání eSIM profilu, který dostanete od svého operátora a aktivaci mobilního čísla můžete mobilní služby během chvilky využívat. V základním nastavení jsou hodinky nastaveny tak, aby se k síti připojovali jen když bude potřeba, to v praxi ale znamená, že se vám na hodinky skoro nikdy nikdo nedovolá. Za to ale šetří baterii. Máte ale na výběr mobilní síť úplně vypnout a nebo naopak ponechat vždy zapnutou, to ale podstatně snižuje výdrž baterie. Ale zato máte rázem hodinky na příjmu jako klasický telefon. Já osobně bych asi LTE v hodinkách oželel. Pro mě to bude mít smysl až ve chvíli, kdy operátoři budou podporovat jedno číslo na dvouch eSIMkách, jako to umí s klasickýma simkama. 

NABÍJEČKA

Velké plus si zaslouží způsob nabíjení hodinek. Hodinky se nabíjejí vložením do přibalené kolébky. Vše probíhá bezdrátově, takže nemusíte hodinky do kolébky směrovat na nějaké piny jako například u mých starších Huawei Watch. Dokonce si myslím, že nabijení Samsungů je o něco málo praktičtější než u Apple Watch. Hodinky na pohodu vydrží 2 až 3 dny nabité. Samozřejmě záleží na tom, jak k hodinkám budete přistupovat.

ZÁVĚREM

Samsung Galaxy Watch jsou bezesporu jedněmi z nejlepších hodinek pro telefony s Androidem a dobrou alternativou pro majitele Iphonů, kterým se zkrátka nechce do Apple Watch. Pokud vás ohledně hodinek ještě něco zajímá, ptejte se v komentářích, pokud se vám videjko líbilo, poprosím o like, sdílení, odběr se zvonečkem a v příštím videu čau.