Samsung Galaxy S10 plus recenze

Dlouholetý král mezi Androidími telefony, pro někoho i mezi všemi telefony. I tak by se dal nazvat Samsung Galaxy S. V tomhle videu se podíváme na nejnovější z řady, tedy S10 plus. Vítejte na kanálu ToJeBest, já jsem Martin Čada. Pokud vás tohle téma zajímá, dejte dole pod videem odběr se zvonečkem a jdeme na to. Jo a prosim vás, berte na vědomí fakt, že jsem dlouholetej vyznavač jablíček, ale i přesto, se budu snažit bejt něžnej.

OBSAH BALENÍ

V balení královské S10ky plus krom samotného telefonu najdeme špuntové sluchátka od firmy AKG, která je jedna ze značek audiotechniky, kterou Samsung, před pár lety koupilo. 

Dále pro mě nepochopitelnou přechodku z USB-C na starší usb-micro. Celkem praktickou redukci pro připojení usb zařízení jako je například flaška. Poté USB-C kabel a nabíjecí adaptér. U Iphone jsem si stěžoval, že přibalují jen slabý 5W. Zde je 10W. Sice to není úplné rychlo nabíjení, ale pořád 2x výkonnější než u Iphonu XS. Bravo Samsungu.

KONSTRUKCE

Já mám zapůjčenou modrou variantu a musím říct, že je na první pohled opravdu povedená. Co se týče zpracování nelze S desítce vůbec nic vytknout. Vše působí solidně, pevně a navíc to hodně dobře vypadá. Navíc na to jak je velká, tak mě překvapila její váha. (175g) 

Na pravé straně je zapínací tlačítko, které je na můj vkus hodně vysoko. Je asi předpokládáno, že se telefon bude ovládat obouruč, nevim. Každopádně jednou rukou je to pro mě celkem těžký. Na levé straně je ovládání hlasitosti a tlačítko pro Samsung Bixby, což je hlasový asistent od Samsungu, pokud ale mám dobré informace, tak neumí česky, takže pro mě zajímavý, tak asi jako Siry. Nahoře je slot pro dvě simkarty nebo jednu simkartu společně s micro sd kartou, se kterou lze jednoduše rozšířit paměť telefonu. Dole na telefonu najdete vstup pro USB-C kabel, reproduktor a klasický audiojack konektor pro jakékoliv sluchátka. Na zadní straně telefonu je trojice foťáků a na přední straně najdete perfektní display s velmi úzkými rámečky a vykrojeným místem pro dvojici fotoaparátů, které mi dohromady připomínají takový jakože malý dalekohled. Mě osobně se tento styl výřezu hodně zamlouvá.

HARDWARE

ČTEČKA OTISKŮ PRSTŮ

Jak jste si mohli všimnout nebo spíš nevšimnout, nikde není čtečka otisků prstů. Je totiž ukryta přímo v displeji a pracuje na nové ultrazvukové technologii. Abych pravdu řek, na ní jsem byl u tohoto telefonu hodně zvědavej, protože všude po internetu kolují rozporuplné názory na její funkčnost a spolehlivost. Pokoušel jsem se ji nachytat snad hodinu a pokaždé spolehlivě telefon odemkla. O něco horší byla ale doba odemknutí.

Ta je o kousíček delší než bych čekal. Ale možná je to spíše o zvyku. Je to asi tím, že iPhone se odemyka prakticky hned nebo spíš je to takové plynulejší. Takže jak jsem řek, spíš o zvyku. 

Co my ale odemykání telefonu ztěžovalo, je fakt, že čtečka není vidět. Takže když jsem se telefon snažil odemknout narychlo, například ihned po vytažení z kapsy už to bylo horší. 

Hodněkrát jsem se na čtečku prostě a jednoduše netrefil. A to si myslím, že je kámen úrazu. Ještě o stupeň horší to bylo, když jsem se telefon snažil odemknout jednou rukou. To si myslím, že musí být pro hodně lidí přímo nadlidský výkon. Věřím, že u menší S10 to bude kvůli velikosti telefonu o poznání lepší. Když to to tak shrnu, čtečka otisků prstů v Samsungu S10 PLUS je spolehlivá, ale jen když se na ní trefíte. Ale zase, věřím, že se v tomto ohledu dá odemykání natrénovat, ale chce to čas. 

DISPLAY

No a když se budeme bavit o displeji, tak nemůžu říct ani pumpička. Je fakt suprovej po všech stránkách. Je typu AMOLED a má úhlopříčku 6,4 palců. Má pěkné podání barev, které si můžete v nastavení upravit tak jak vám budou vyhovovat. Mě se například víc líbily živější. Jas displeje je naprosto dostatečný a rozlišení si můžete nastavit dokonce ve třech úrovních. HD+ je znatelně špatné, FHD+ už je hodně na pohodu s tím, že v porovnání s nejvyšším rozlišením s jemností 522 PPI už jsou rozdíly znát opravdu jen minimálně. Takže kvůli baterce bych asi používal právě zlatou střední.

VÝKON

Další věc, která mě po čtečce otisků prstů hodně zajímala, bylo nové prostředí One UI. Pár Samsungů už jsem měl a s iOS to nikdy nešlo ani srovnat. Sem tam se něco drblo, támle se nainstaloval nějakej debilní wiget a kdesi cosi. U S10 plus jsem byl opět příjemně překvapenej. Prostředí S10 je naprosto plynulé, bez sebemenšího záseku. Je vidět, že Androidí telefony už zdaleka nejsou takové, jaké si je pamatuju. Je otázkou jak dlouho tento model Samsung bude držet aktualizovaný, ale jako plnokrevný iOvčák musím jen smeknout. One UI v kombinaci s výkonným hardwerem, který S10ka zaručeně má, je opravdu požitek používat. Prosim, nechtějte ale na mě abych vám tady říkal jakej Exynox, nebo Snabdragon nebo kolik ramek S10 má. Nikdy mě to u telefonů nezájimalo a nikdy nejspíš zajímat nebude.  Na telefonu mě zajímá jak funguje, jestli na něm jde to co potřebuju a jestli mě prostě a jednoduše něčím nesere. 

Měl jsem tu čest porovnat už několik telefonů, které měli výkonější harware než ten druhý a ne vždy byl plynulejší právě ten s papírově výkonnějším a novějším procesorem. Ono někdy totiž stačí, když výrobci nepřeplácávají svoje nadstavby zbytečnejma ptákovinama a nechaj Android Androidem a hle i taková iOvce jako já, by si ho s radostí pořídila.

FOTOAPARÁT

Na zadní straně najdete hned 3 snímače. Dva 12 Megapixelové, teleobjektiv a širokáč, plus jeden ultra mega super širokoúhlí 16Mpx. Navíc zajímavostí je proměnlivá clona, kdy máte na výběr mezi 2,4f a hardcore 1,5f se kterou budete mít dostatek světla i za šera. Nebudu si hrát na žádnýho specialistu přes focení, to rozhodně nejsem. Ale za mě můžu říct, že S10 fotí moc dobře a určitě se nemusíte bát, že by byla špatnou volbou. Fandové focení určitě ocení profi režim, kde vás automatika nebude tolik hýčkat a dovolí vám hodně parametrů nastavit manuálně. Pokud vás foťák z S10 zajímajá podrobněji, připravuji videjko zaměřené právě na něj. Pomůže mi s tím profesionální fotograf, abych si to necucal z prstu. Tak jen dejte dole pod videem odběr se zvonečkem a hned jak to bude, tak to na vás vyskočí. To samé je to s videem, S10ka ho zvládá bravůrně. Zvládne samozřejmě natáčet ve 4K, má perfektní stabilizaci videa a koho baví zpomalené záběry, máte možnost natáčet až 960 snímků za sekundu, to už je je fakt hardcore. I na to se budu snažit co nejdřív kouknout v již zmíněném videjku. Takže koho to zajímá, dejte odběr se zvonečkem. Ale jak jsem řek, jak fotky tak video, je na S10 fakt pěkné, takže se nemusíte vůbec bát. Telefon má další dva snímače určené pro selfie. Jsou celkem solidní, ale popravdě nechápu proč tam jsou dva. Zas tak markantní rozdíl mezi totiž nimi není. Jeden je jakože širokoúhlí, ale do záběru se nevejde o moc víc než na ten druhý. Takže je to podle mě jen takovej marketingovej ptákus, ale třeba to někdo využije, co já vim.

BATERIE

Energii v S10 plus zajišťuje baterie o celkem velké kapacitě 4100 mAh. Bohužel i tak velká baterie na 6,4 palcovej display s tak velkym rozlišenim v kombinaci s výpočetnim výkonem, kterého má telefon na rozdávání, je tak nějak na hraně. Možná pro někoho za hranou. Ale jeden den určitě vydrží, teda pokud ho nebudete mít v drápě nonstop. Já osobně bych si pro jistotu přepnul display na střední rozlišení, tedy FHD+. Protože jen stěží mezi nim a tim nejjemnějším rozlišením poznáte rozdíl, ale zato získáte nějaký ten čas k dobru. Asi vás nepřekvapí, že telefon podporuje rychlonabijení a bezdrátové nabíjení, ale zajímavostí je, že dokáže bezdrátově nabíjet i jiné zařízení. Tutu vychytávku určitě oceňuji, ale nemyslím si, že jí člověk využije nějak moc často. Navíc jak jsem řek, telefon nemá energie zrovna na rozdávání.

ZÁVĚREM

Jak jsem v úvodu videa naznačil, jsem hodně nakloněný Applu, ostatně z mejch prvních videí to vysloveně cáká, tak to tak prostě berte, ale zároveň nakousnutýmu jabku nežeru každou chujovinu co pošle do světa a rozhodně nezavrhuju i ostatní výrobce a platformy.

Samsung Galaxy S10 plus toho je zdárným příkladem. Je to naprosto exelentní kousek a kdybych nežil v ekosystému Applu, tak bych se za něj rozhodně nestyděl. Ale co vám budu, já v něm zatím žiju, takže se budu muset smířit s tím, že iphone ještě nějakou chvíli mít budu. Každopádně bych chtěl někdy v dohledný době udělat srovnání právě S10 s Iphone XS. Jestli by vás tohle zajímalo, dejte dole pod videem odběr se zvonečkem a ono se to k vám donese. Pokud vás ještě ohledně Samsungu S10 plus něco zajímá, ptejte se dole v komentářích. Pokud se vám videjko líbilo, hodně mi pomůže like a odběr a v příštím videu čau.