Přechod z Windows na Mac – HLAVNÍ PRO A PROTI

Mac ano nebo ne? Tutu otázku si už položilo asi hodně lidí. Pokud uvažujete o přechodu z Windows na Mac a nebo už jste na něj dokonce přešli, připravil jsem pro vás sérii videí, které se tímto tématem zabývají. Vítejte na kanálu tojebest ja jsem Martin Čada, pokud vás tohle téma zajímá dejte dole pod videem odběr se zvonečkem a jdeme na to. 

V prvním videu jsme si ujasnili problematiku programů a aplikací pro Mac. Pokud už jste si v tomhle ohledu udělali jasno koukneme se na to, co vše navíc vám může Mac oproti Windows přinést nebo vzít. 

PROPOJENÍ Z IPHONEM

Začnu tak trošku malichernou vlastností Macu, která mi ale díky mé technokracii naprosto změnila pohled na používání počítače.

To s čím v nynější době, tedy v roce 2019 Windows tak trošku začíná, už před 5 lety Apple uvedl k dokonalosti. A to komunikace mezi počítačem a telefonem.

Skrze počítač můžete například telefonovat, stačí v seznamu najít kontakt na který chcete zavolat a voláte. Pokud chcete přepnout zvuk do Iphonu během hovoru, zmáčnete tlačítko a je to.

Stejně tak můžete posílat zprávy. Když vám někdo napíše ihned můžete jednoduše odpovědět přímo v upozornění. Telefon tak prakticky nemusíte vzít do ruky.

Vemte si, že procházíte web a najdete telefonní číslo na které byste chtěli zavolat. Máte možnost číslo postaru datlovat do telefonu a nebo ho označíte dáte kopírovat a pak jen na iphonu dáte vložit a můžete volat.

Pokud něco děláte na Macu, můžete jednoduše pokračovat na Iphonu. Například koukáte na webovou stránku a šup, máte jí ihned k dispozici na telefonu. Koukáte na nějaký den v kalendáři, šup a máte ho na Iphonu a tak dále.

Tohle vše funguje i opačně, což je naprostá dokonalost. Fungují takle většinou všechny Applácké aplikace jako již zmíněné Safari, kalendář, zprávy, email, připomínky atd.

BEZPEČNOST

Další silnou stránkou Macu je zabezpečení. Ne že by Microsoft neuměl Windows zabezpečit, to určitě ne. Microsoft odvádí skvělou práci, ale přesto má Apple několik zásadních výhod.

První ovlivňuje přímo Apple, nevím jak to říct co nejsprávněji. MacOS je takovej více uzavřenej systém než Windows. Hodně zjednodušeně řečeno, trošku se podobá rozdílu mezi Androidem a Iphonem. 

S macem nemůžete dělat takové psí kusy jako s Windows a tím pádem se dá říct, že vám macOS nedovolí udělat tolik chyb jako Windows. To samozřejmě není chyba Windowsů, to je prostě jen vlastnost, která hraje do karet právě běžným uživatelům.

Druhá nesporná výhoda Macu je fakt, že co se týče počtu používaných zařízení s macOS a Windows, tak Windows o pořádný kus vede. Což ale znamená, že hackr má větší motivaci napsat vir právě pro Windows. Protože má zkrátka větší dosah.

Třetí bezpečnostní výhoda Macu se jmenuje stroj času. Neboli TimeMachine.

To je funkce, která na Macu zajišťuje verzovací zálohování souborů. Windows sice zálohovací systém má také, ale TimeMachine prostě vede. Hlavně v naprosté jednoduchosti používání. 

Prostě vyberete disk na který se má Mac zálohovat a jedeto. Vy máte pak možnost se kouknout do historie změn a obnovit například špatně upravenou fotku nebo smazaný soubor.

STABILITA

Myslím, že ani není možné spočítat kolikrát mi počítač s Windows nemohl najít tiskárnu, ovladače nefungovali správně nebo síť nebyla nalezena. 

Jeden z hlavních důvodů proč jsem přecházel z Windowsů na Mac, bylo domění, že Mac je mnohem stabilnější a spolehlivější operační systém než Windows. A byla to pravda.

Je to samozřejmě tím, že MacOS je operační systém tvořený pro několik desítek možná spíš stovek různých konfigurací hardwaru, kdežto Windows to má mnohem těžší a musí se uzpůsobit a fungovat na milionu různých konfigurací.

A ten kdo má smůlu, dopadne jako já. To či ono nebude fungovat správně a budete muset doufat, že výrobce hardware udělá nějakou aktualizaci, aby se problém vyřešil.

Po přechodu na Mac opravdu odpadla starost o to, zda mám aktuální ovladače ke grafické kartě, nebo jestli mám nainstalované správně kodeky. Zkrátka vše co jsem spustil, šlo bez problémů.

Na druhou stranu, ten kdo má to štěstí a koupil dobrou konfiguraci nemusí vůbec nic řešit. 

Windows se ale za poslední dobu v tomto ohledu posunul o pořádný kus dopředu. Ostatně i já v práci nyní jeden Windowsáckej počítač používám a musím říct, že šlape jako hodinky.A nutno také podotknout, že i Mac je taky jen počítač a čas času kolotoč zkázy také zahlédnete. To je na Macu takový ekvivalent pro modrou smrt.

KVALITNÍ ZÁKLADNÍ APLIKACE

Další co mě při přechodu na mac hodně nadchnulo je paleta předinstalovaných programů, které společně s Macem dostanete. Jde mi hlavně o jejich dobrou kvalitu a použitelnost.

Například program pro správu emailové schránky, povedený kalendář, praktické připomínky nebo poznámky, prohlížeč webu safari nebo iMovie pro stříhání videí. 

Všechny tyto aplikace jsou synchronizovány s vaším Iphonem, takže ihned jak provedete nějakou změnu na počítači, zobrazí se vám i v mobilu.

V kalendáři, mailu a v kontaktech můžete využít i google účet, takže pokud používáte gmail vše můžete pohodlně a jednoduše spravovat podobně jako na Iphonu.

OVLÁNÁNÍ

macOS podporuje několik gest a funkcí, které podstatně ulehčují práci s počítačem. Ukážu vám, jen ty které oužívám. Ono jich teda ani o moc víc neni.

Pokud na touchpadu roztáhnete 4 a více prstů, ukáže se vám plocha obrazovky. Pokud to samé uděláte nazpět, vše se vrátí k původnímu rozvržení.

Pokud třemi a více prsty swipnete nahoru, zobrazí se vám otevřené okna aplikaci a aktivní plochy. Vy si tak jednoduše můžete přepnout na program který hledáte nebo ho třeba přehodit na jinou nebo novou plochu.

Když byste chtěli přejet z jedné plochy na vedlejším, provedete to tahem třemi prsty ze strany na stranu.

Další zkratku, provedete stejně jako u prvního gesta, stažením 4 a více prstů k sobě, ale jen přímo z plochy. Dostanete se tak do seznamu aplikací. Tuten ptákus ale moc nepoužívám, důležité aplikace mám přímo v doku, popřípadě si je textově vyhledávám.

Jinak pokud nejse na macbooku, ale například na iMacu, tak všechny zmíněné funkce mají i klávesové zkratky, ale už to není ono. Ja osobně je Používám jen když mam k dispozici touchpad.

Mimochodem vyhledávání se na macu nemůže jmenovat vyhledávání, ale hledání ve spotlightu, ani nevim jestli se to takhle vyslovuje. Každopádně to funguje perfektně. macOS indexuje soubory, aplikace a vlastně všechno nejspíš nějakym jinym způsobem než Windows. Protože vše co napíšete, je ihned k dispozici.

APLIKACE

První nevýhodou macOS je již v prvním videu zmíněná menší nabídka aplikací. Hlavně od těch lokálních nebo menších vývojářů. Například Pohoda, WinSCP atd… 

KOMPABILITA S KOLEGY

Další né neřešitelné komplikace nastávají když například pracujete v týmu, kde každý má okna a vy jako jediný Applista máte externí disk naformátovaný na macovský souborový systém. V tom případě se k datům z Windowsů nikdo nedostane.

Na druhou stranu, když člověk ví, že pracuje s lidmi co mají Windows, tak si ten externí disk, může naformátovat na souborový systém, který je kompatibilní jak macOS tak Windows. (ExFat)

Jde ale o to, že člověk jako já, ví jak na to, ale lidi co technologiím moc neholdují budou muset ztrácet čas hledánim. A to může zkazit dobrej pocit z používání 

POMĚR CENA / VÝKON

No a pro většinu z nás je celkem zásadním bodem cena. Tady vás nebudu napínat jak TVtwix, cena rozhodně patří spíš mezi ty negativa Apple počítačů. 

Ale přecejen se chce na tento bod podívat trošku podrobněji a z více úhlů a to už by sem nevešlo. Pokud vás to zajímá dejte dole pod videem odběr se zvonečkem a až videjko bude, tak na vás vyskočí.

Každopádně tohle téma je celkem složitej oříšek, takže pokud vás něco zajímá ptejte se v komentářích a pokud se vám videjko a chcete se odvděčit dejte dole pod videem like a odběr a v příštím videu čau.