Xiaomi MiBand 4 – Je lepší než hodinky za 8000 Kč? (video)

Xiaomi Mi Band 4. To je chytrý náramek, který komunikuje jak s Androidem tak s Iphonem na který hodně lidí čekalo. I já.  

V minulém videu jsem recenzoval hodinky Samsung Galaxy Watch s LTE. A i když  hromadě lidí teďko rozbouřím krev v žilách. 

Mi band 4 bych si vybral určitě rači, než právě zmíněné Galaxy Watch. Vítejte na kanálu ToJeBest, já jsem Martin Čada, pokud vás tohle téma zajímá dejte dole pod videem odběr se zvonečkem a jdeme na to.

KONSTRUKCE

První na co se podíváme je přiložený silikonový náramek. Opravdu nebudu lhát, když řeknu, že okamžitě co jsem náramek nasadil na ruku, jsem o něm prakticky nevěděl. To je velkej rozdíl mezi Xiaomi Mi Band 4 a prakticky všemi chytrými a vlastně i blbými hodinkami, které jsem kdy měl. Váha náramku 22 g je mnohdy i více než 4x nižší než u hodinek. A to je opravdu znatelnej rozdíl. Jak jsem i v recenzi na Galaxy Watch říkal, na Samsungáckej pásek jsem si prostě nezvykl. U Xiaomi Mi Bandu je to naprosto opačné. Silikon z kterého je náramek vyrobený je naprosto boží. Jestli na krabičce neni věta: při výrobě náramku nezemřel ani jeden králíček vypraný v pervolu, neuvěřim. V balení je náramek v černé barvě. K dostání je ale nepřeberné množství barev a stylů náramků. Navíc lze použít i náramky určené pro třetí generaci.

BATERIE

Další podstatnou výhodou Mi Bandu 4 a vlastně skoro všech fitness náramků oproti chytrým hodinkám je pro mě výdrž jejich baterie. Xiaomi uvádí výdrž baterie až 20 dnů na jedno nabití. Předpokládám, že tomu bude jako u spotřeby benzínu u aut, spíš ještě hůř. A obvzlášť pokud budete chtít využívat žrouty baterie jako měření tepu, vysoký jas, automatická aktivace displeje natočením ruky, monitorování kvality spánku, sportu atd. baterie náramku razantně klesne. Na druhou stranu náramek používám 2 týdny a pořád v pohodě drží. Vypadá to, že se k té 20 opravdu přiblíží. Což by byla naprostá pecka. Náramek se nabijí vložením do speciální kolébky nebo mušličky nevím jak tomu kluci v Xiaomi říkají. To už moc komfortní popravdě není, hlavně kvůli vyndavání MiBandu z náramku. Bude to chtít nejspíš dostat nějakej grif a bude to v pohodě. Naštěstí to člověk nemusí dělat moc často.

DISPLAY

Velkou změnu oproti předchozí generaci MiBandu prodělal display. Ten je dotykový a nyní dokonce barevný s celkem slušnou čitelností na sluníčku. Ten je dotykový, nyní dokonce barevný s 2x vyšším rozlišením a hlavně podstatně lepší čitelností na slunci. Naprosto suprový je, že si můžete nastavit aktivaci displeje po natočení zápěstí jen na určité období. To v praxi znamená, že například od 22 do 7 hodin se náramek rozsvítí jen dotykem. Ideální na spaní. Máte na výběr opravdu velkou paletu ciferníků. Ty pro mě byli příjemným překvapením. Ciferníky na hodinkách hodně rád měním a zde jich je celkem dost. Některé jsou teda takové jako že z nějakého hentáče ale většina jich je fajn.

OVLÁDÁNÍ a funkce

Náramek se ovládá pomocí dotykového displeje na kterém si krom základních prvků jako hodiny, datum, kapacitu baterie a kroků můžete nechat zobrazit také takové ty praktické věci jako je Počasí, srdeční tep, stopky, odpočet času nebo nějaké ty fitnes data. Znáte to, ženská ať má sebemenší kabelku, tak když v ní začne hledat telefon nebo klíče, zdá se jako bezedná. Pomocí náramku totiž můžete dokonce najít svůj mobil. Stačí kliknout na ikonku na náramku a telefon se rozvibruje a začne pronikavě pípat. Boj proti bezedným kabelkám bude rázem překonán. Můžete si také zapnout nebo vypnout přednastavené budíky, které na náramkách rád využívá, ale tady mě hodně zklamal. Budík se totiž vypne hned po prvním zavibrováním a konec. Přitom v mobilní aplikaci je napsáno, že budík se vypne až kliknutím na náramek. A tak by mi to i vyhovovalo. Nic co 3 vteřiny vibruje mě rozhodně nevzbudí.

Věřím že je to ale jen chybička, která se vyřeší v nějaké další aktualizaci.

Ovládání hudby

Funkce která mi oproti hodinkách na náramcích vždy hodně chyběla, je možnost ovládání hudby z telefonu. Alelujá… Xiaomi mi udělalo velkou radost a do nového Mi Bandu tuto funkci zakomponovala. Ano, pravda, má to své mouchy. Například když přejedete právě do této funkce tak vteřinku dvě trvá, než se data z telefonu načtou. Je tam zkrátka taková menší prodleva. Ale důležité je že to funguje.

FITNESS FUNKCE
Další důležitou stránkou fitness náramků jsou samozřejmě fitness funkce. Asi mi uvěříte když řeknu, že kvůli natáčení tohoto videa jsem neujel 100 km na kole ani sem se nepokusil uběhnout půl maraton. A věřte, že to nedělá skoro nikdo, i když to tak u hodně recenzentů vypadá. Pravda jednou jsem při přecházení opravdu velkého přechodu popoběhl, aby mě nesejmul náklaďák. A to se určitě taky počítá. Každopádně Mi Band 4ka by i díky akcelerometru a gyroskopu měla obstojně zvládnout měřit chůzi, běh, jízdu na kole, posilování a díky voděodolnosti do 50 metrů i plavání. 

Tím možnosti ale končí, takže pokud jste vášnivý hráči kerlingu, máte bohužel smůlu.

Náramek umí i tu parádičku s donucováním se zvednout ze židle každých 30 minut. S tim u mě ale moc nepochodí. A osobně bych popravdě chtěl vědět kolik lidí to opravdu striktně dodržuje. Možná kuřáky to donutí každejch 30 minut vyběhnout ja jedno zdravotní. 

Jak je u fitness náramků zvykem umí měřit tepovou frekvenci. Jelikož bydlím kousek od nemocnice, tak jsem s rukou na srdci zaběhnul na místní pohotovost, aby mi naměřili tep nějakym profi inštrumentem. A výsledek společně s doporučením na psychiatrii dopadnul víceméně stejně.

NOTIFIKACE

Jednou z dalších pro mě důležitých funkcí náramku jsou notifikace z mobilního telefonu. A ty náramek zvládne zatím na jedna mínus. U příchozího hovoru je to v pohodě. Když vám nekdo volá prostě se zobrazí jméno kontaktu nebo telefoní číslo a vy máte na výběr hovor odmítnout nebo ztišit. Vše se děje bleskově a bez prodlevy, pokud si ji tedy na náramku nenastavíte, což mimochodem lze. U zprávy se zobrazí vše, co se vejde na displej, to je také v pohodě. Malinkou vadou na kráse je ale chybějící česká diakritika. Popravdě jsem si myslel, že to pro mě bude velkej problém, který hned po koupi náramku budu řešit přehráním českého firmweru, ale opak byl pravdou. České znaky se sice nezobrazí, ale abych pravdu řek, nějak jsem si na to zvykl a po pár dnech mi to už ani nepřislo. Každopádně jak jsem zmínil, lze to vyřešit přehráním českého firmwaru, ale uvidíte sami, zas taková trága to neni. Druhá věc, která známku notifikací zhoršila je omezené možnosti v úpravě notifikací z ostatních aplikací.  

(platí jen pro iOS) Pokud si zaptete políčko pro notifikaci i s ostatních aplikací, není žádná možnost vyfiltrovat otravné aplikace, která vás prostě serou jako je v mém případě například KB 

Já to teda řeším tak, že Facebook vůbec nemám a u Instagramu mám upozornění vypnuté už na mobilu.

ZÁVĚREM

Každopádně si myslím, že Xiaomi Mi Band 4 je výbornou volbou pro všechny, kteří chtějí spolehlivý a vcelku dostupný chytrý náramek a nebo jako u mě jim prostě z nějakého důvodu nevyhovují hodinky. 

Pokud vlastníte 2. generaci MiBandu vůbec bych nepřemýšlel a upgradenul. Získáte mnoho nových a zajímavých funkcí.

Pokud máte MiBand 3, také také bych to zvážil. Zásadním rozdílem pro vás bude podstatně lepší čitelnost displeje na sluníčku, vyšší rozlišení displeje a kvalitnější monitoring sportovních aktivit. Navíc náramky pro 3 a 4 generaci miBandu jsou stejné, takže je můžete použít.

Snad sem řekl vše podstatné, pokud by vás přecejenom ještě něco zajímalo, napište to dolu do komentářů, rád poradím. Pokud se vám videjko líbilo, poprosím o like, sdílení, odběr se zvonečkem a v příštím videu čau.