Apple Iphone XS dlouhodobý test – je pořád nejlepší Iphone?

PŘEDSTAVENÍ

V tomto videu se podíváme na Iphone XS z pohledu uživatele, který ho používá už bezmála rok. Takže pokud o Iphonu XS uvažujete, tohle video vám s rozhodováním může pomoct. Vítejte na kanálu ToJeBest, já jsem Martin Čada a Iphone XS používám skoro rok. Pokud vás tohle téma zajímá, dejte dole pod videem odběr se zvonečkem a jdeme se na něj podívat.

OBSAH BALENÍ

Nejprve se podíváme co obsahuje balení Iphonu XS. Krom samotného telefonu zde najdeme klasické Apple sluchátka s Lightning konektorem, usb kabel pro nabíjení a síťový adaptér. Zklamalo mě, že adaptér je jen 5 W, tzn. nepodporuje rychlonabijení. Přitom telefon to ale samozřejmě umí. Já vím že to většina lidí neřeší, ale já si připadám, jako kdyby si Apple o svých zákaznících myslel, že jsme jen tupci a když máme na telefon za 30 tisíc tak nás už litr za nabíječku nezabije. 

KONSTRUKCE

Konstrukce telefonu je prakticky totožná s Iphone X, takže pokud  jste ho někdy viděli, vše je prakticky stejné. Na pravé straně telefonu najdete zapínací tlačítko a zdířku pro sim kartu. Na levé straně ovládání hlasitosti a klasický vypínač zvuku. Nahoře není nic.

Dole jsou reproduktory, které hrajou celkem solidně. Dále je zde Lightning konektor pro dobíjení a jelikož telefon neobsahuje 3,5 mm audio jack, tak i pro připojení sluchátek.

Na zadní straně je vystouplá dvojice fotoaparátů s přisvětlovací diodou. Telefon je díky vystouplému foťáku na rovném stolu jak na houpačce. No a přední straně vévodí povedený 5,8 palcový display, s tenkými rámečky, zaoblenými rohy a s výřezem v horní části.

Telefon má certifikaci IP68 to znamená až 30 minut v hloubce do 2 metrů. Jen pozor, na vytopení telefonu se záruka logicky nevztahuje. 

Celkový dojem z konstrukce telefonu je prvotřídní. Pokaždé když si koupím nový telefon, tak se peru se složitým dylemem: zošklivit si ho nějakým krytem nebo riskovat škrábanec nebo dokonce rozbitý display. A u tutoho kousku jsem byl na váškách hodně dlouho. Jak jste na tom s kryty vy? Ano nebo ne? Napište to do komentářů.

VÝKON

O chod telefonu se stará v tuto chvíli ještě nejvýkonnější čip od Apple, určený pro Iphony. A to A12 Bionic. Nemusíte vůbec přemýšlet nad tím, že by telefon měl nějaký problém s jakoukoliv hrou nebo aplikací z Apple Storu. Iphone XS je pořád ještě nejnovější model Iphonu od Apple, takže by to bylo při nejmenším divné 🙂 To znamená, že údaje o tom kolik má telefon ramek, jader procesoru nebo výsledky AnTuTu, vás vůbec nemusí zajímat. Prostě vše fachá jako po másle a to je podstatné. Ale jen pro ty které to zajímá. Výsledek Testu AnTutu skončil se score, překračujícím hranici 350 tisíců bodů.

DISPLAY

Jak jsem na začátku zmínil Iphone XS má 5,8 palcový Display. Ten Apple označuje honosným názvem super retina HD. Jedná se OLED display, který pro Apple vyrábí Samsung. Oproti jiným telefonům, rámečky nejsou sice úplně nejtenčí, ale co, hlavně že to vypadá dobře. Naproti tomu v porovnání s takovým Iphonem 7 plus, který měl display jen 5,5 palců, ale byl velký jako větší bráška XSka, tedy XS MAXe, který má 6,5 palců, je to více než pohoda. Má trošku nezvyklé rozlišení 2436 × 1125 bodů, to je pravda, ale ničemu to naštěstí nevadí. Jemnost displaye je 458 pixlelů na palec. To znamená, že pokud nemáte oči jako rys, tak jednotlivé pixely na display nemáte šanci při běžném používání zahlédnout.  Pro srovnání takový Iphone 7 má 326 pixelů na palec a ani tam sem žádnej rastr na display neviděl. Mimochodem přesně takovou jemnost displaye jako má iphone 7 má i levnější model XR. Iphone XS na rozdíl od zmiňovaného XRka podporuje 3D touch. 

Celkem zajímavé je, že hodně lidí, kteří iphone s 3d touchem vlastní, o této funkci ani neví. 

Takže pro všechny, kteří vlastní Iphone 6s, 7, 8, 10 nebo 10S a samozřejmě jejich plusové varianty: 3D touch je vrstva displaye, která umí rozpoznat sílu tlaku na display. To je užitečné v několika případech. Například aplikace, které tuto funkci podporují, umí při silnějším stlačení ikony na ploše vyvolat speciální nabídku, která může zrychlit práci se samotnou aplikací. U volání se zobrazí oblíbené kontakty, škoda že jen 3. Podobně je tomu u zpráv. A různorodost této funkce závisí na tom jak je ta či ona aplikace naprogramována. Můžete také zrychleně odpovídat na zprávy, urychlovat práci s obrázky a nebo si například zobrazit náhled odkazu ve webovém prohlížeči. 

Ještě jedna věc, kterou bych ohledně displeje XSka měl zmínit, je výřez nad displejem, neboli noč. Slyšel jsem na něj hromadu hejtu. Že je to strašný a furt to musí překážet. A já nevim co dalšího. Hale, já jsem si na noč tak zvyknul, že ani nevím že nějaký mám. Obzvlášť s tou tapetou kterou mám. Jako jo, asi by bylo lepší, kdyby tam nebyl. ale na druhou stranu, buď by se musel zkrátit display a nebo oželit senzory, které ve výřezu jsou. A když jsem se dostal k senzorům. Výřez samozřejmě ukrývá fotoaparát pro selfie, několik dalších čidel a hlavně senzor pro odemknutí telefonu.

Iphone XS, stejně jako X nebo XR totiž už nemají klasickou čtečku otisků prstů, na které jse bylu i starších modelů zvyklí. Odemykají se takzvaným FaceID.

FaceID pro mě byl jeden ze ze strašáků Iphonu XS, kvůli kterému jsem koupy nového modelu pořád oddaloval. Teď už ale vím, že není čeho se bát. Funguje naprosto spolehlivě. Troufám si říct že dokonce spolehlivěji než čtečka otisků prstů. Stačí se na telefon jednoduše podívat a Iphone se odemkne. Funguje stejně spolehlivě jak ve dne, tak v noci. Ale nebojte senzor je okem nepostřehnutelný. Iphone vás pozná i brýlích nebo čepici a naopak nejde žádným způsobem ošálit. Například s fotografií Iphone rozhodně neodemknete. FaceID totiž nefunguje pomocí fotoaparátu, jak je tomu u ostatních telefonů, ale pomocí speciálního FaceID senzoru. Jediný okamžik kdy čtečku otisků prstu poztrádám, je když mi telefon leží na nočním stolku a já ho pro odemknutí musím nadzvednout, aby mě viděl. Ale jinak už bych neměnil.

FOTOAPARÁT

Iphone XS se ještě pořád řadí mezi nejlépe fotící mobilní telefony na trhu. Pokud jste fanda do fotek, Iphone XS je rozhodně dobrou volbou. Mě se vždycky sice o něco víc líbily fotky ze Samsungů nebo z Pixelů, ale to může být jen subjektivní dojem. Fotky jsou opravdu moc hezké. Na zadní straně najdete hlavní širokoúhlý objektiv se světelností f1,8 a o něco zamračenější zoomový s f2,4. Při focení vám pomůže optická stabilizace obrazu. A samozřejmě i blesk.

Můžete použít portrétní režim, který vám jakože zmenší hloubku ostrosti a rozmaže pozadí. Vše se ale děje softwarově. Hloubka ostrosti nejde sice nijak měnit, ale můžete si alespoň upravit intenzitu rozostření. A co se týče videa, je můj pohled úplně jiný. Neviděl jsem hezčí video z telefonu, než právě z Iphone XS. Co se mi ale na videu nelíbí je jeho nativní aplikace. Nelze si vní prakticky nic nastavit dle svého. Navíc Iphone divně vyvažuje bílou. Ale to se dá vyřešit nějakou aplikací z Apple Storu.

BATERIE

Iphone XS vydrží 1 až 2 dny nabitý. Samozřejmě to hodně záleží na tom, jak telefon používáte. Já s telefonem převážně jen volám a koukám na web. Občas mám období, že si zahraju nějakou tu hru, ale většinou mě to rychle přejde. Jak jsem již v úvodu videa zmínil, telefon podporuje rychlonabijení a navíc ho můžete nabíjet i bezdrátově, tedy pokud vám pejsek bezdrátovou nabíječku nerozkouše 🙂

ROZDÍL MEZI STARŠÍMI MODELY

Pokud nad Iphone XS uvažujete a máte desítku, spíš si asi počkejte na dalšímodel, nic zásadního vám Xsko nepřinese. 

Naopak pokud máte Iphone 7 a straší, upgrade vám určitě přinese spoustu novinek od FaceID, přez lepší ergonomii až po vyšší výkon a lepší fotoaparát. Počkejte si ale na září, bude určitě levnější

Pokud vás ohledně Iphone XS něco zajímá, ptejte se v komentářích. Pokud se vám videjko líbilo, budu rád za like, odběr se zvonečkem a v příštim videu čau.